Tuesday, October 11, 2011

Από το Breadboard στο PCB (Μέρος Ι)

Κατά την ενασχόληση με το arduino κατέληξα σε ένα πολύ καλό πρόγραμμα που λύνει πραγματικά τα χέρια όσον αφορά την δημιουργία απλών κυκλωμάτων. Το πρόγραμμα αυτό λέγεται fritzing και κάνει παιχνιδάκι την μεταφορά ενός κυκλώματος από το breadboard σε pcb, αν έκανε και τις κολλήσεις δεν θα του έλειπε τίποτα. Σε αυτό το κομμάτι θα κάνουμε τη δουλειά μας με το fritzing ενώ το επόμενο θα αφορά την εκτύπωση της πλακέτας.

 Συνοπτικά: Εγκαθιστούμε το fritzing, σχεδιάζουμε το κύκλωμα ή μεταφέρουμε κάποιο ήδη υπάρχων, παίρνουμε το σχέδιο για εκτύπωση και το κυκλωματικό σχέδιο, βγάζουμε την πλακέτα ή και αναλύουμε το κύκλωμα.

αρχική (2)
Το fritzing βρίσκεται εδώ. Το τρέχουμε και εμφανίζεται ένα άδειο breadboard (εικ. 2) έτοιμο να γεμίσει με καλούδια :)
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να στήσουμε το breadboard και τα άλλα γίνονται αυτόματα!

Στα δεξιά πάνω φαίνεται η λίστα με τα εξαρτήματα που μπορούμε να τοποθετήσουμε, για αρχή είναι ικανοποιητικά, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα έπειτα (επιφυλάσομαι για το μέλλον).







Από κάτω έχουμε τις λεπτομέρειες για κάθε εξάρτημα και κάτω κάτω δεξιά έχουμε το κυκλωματικό σχέδιο και την πλακέτα, τα οποία συνθέτονται αυτόματα καθώς εμείς στήνουμε το breadboard. Μπορούμε να τα τροποποιήσουμε προφανώς, αλλά δεν θα μας αποσχολήσει αυτό τώρα.

Στα γρήγορα:
  • Επιλέγουμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε από την λίστα, ένα ένα τα εξαρτήματα σύροντάς τα στο breadboard και τα τοποθετούμε.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τις ιδιότητές τους από την καρτέλα από κάτω που λέγεται "Inspector".
  • Για να ενώσουμε δύο επαφές πατάμε με το ποντίκι στην πρώτη και έπειτα σύρουμε μέχρι το σημείο που θέλουμε να συνδέσουμε. Τα"καλώδια" δεν ενώνονται αν τα περάσετε το ένα πάνω από το άλλο.
στήνοντας το breadboard (3)

έτοιμο κύκλωμα (4)
Έστω ότι έχουμε μεταφέρει το κύκλωμά μας στο fritzing, ουσιαστικά λοιπόν θέλουμε να πάρουμε τη "μάσκα" που θα χρησημοποιήσουμε για να βγάλουμε την πλακέτα. Θα χρησιμοποιήσω ένα έτοιμο σχέδιο από το fritzing και συγκεκριμένα το παράδειγμα Traffic Light που υλοποιείται με τη βοήθεια του arduino (εικ. 4).
Επιλέγουμε να δούμε το pcb από το "Navigator" κάτω δεξιά.
Το shield για το arduino είναι έτοιμο!

Παρατηρήστε επίσης ότι όταν επιλέγεται ένα εξάρτημα στην πλακέτα το επιλέγει και στο breadboard και στο σχέδιο (εικ. 5).

έτοιμη μάσκα για pcb (5)
Πλέον το μόνο που λείπει είναι να το εξάγουμε σε pdf για να μπορέσουμε να εκτυπώσουμε τη μάσκα.

Καθώς έχουμε ανοιχτό το pcb, επιλέγουμε από κάτω "Export for PCB" σε pdf ή svg. Δίνεται και η επιλογή για κατοπτρική μάσκα.
Διαφορετικά πάμε από το μενού: File-> Export -> for Production.  Η διαδικασία αφορά πλακέτες χαλκού επικαλυμένες με φωτοευαίσθητη στρώση.



Εξαγωγή μάσκας (6)
Αυτά προς το παρόν, η διαδικασία για την μεταφορά της μάσκας στην πλακέτα και τελικά η ίδια η πλακέτα θα ακολουθήσει μετά. Επίσης θέλω να δοκιμάσω την σύνδεσή του με το OrCad για ανάλυση κυκλωμάτων.



No comments:

Post a Comment