Με αυτό το μικρό post ήθελα να σημειώσω ότι είναι πολύ εύκολο να δοκιμάσουμε εάν ένας βηματικός κινητήρας (stepper motor) περιστρέφεται χωρίς πρόβλημα και έχουν γίνει οι συνδέσεις σωστά. Δηλαδή έχουμε βρει τους αντίστοιχους ακροδέκτες για κάθε πηνίο και δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
Για να βρούμε τους ακροδέκτες που είναι ζευγάρι, πιάνουμε έναν ακροδέκτη και έπειτα άλλον ένα στην τύχη και μετράμε την μεταξύ τους αντίσταση ή τους ενώνουμε και προσπαθούμε να γυρίσουμε τον άξονα. Εάν ο άξονας γυρίζει με μεγάλη δυσκολία απ' ότι πριν, ή μετράμε αντίσταση τότε έχουμε βρει ένα ζευγάρι.
Εάν έχουμε 6 ακροδέκτες, έχουμε πάλι 2 ζευγάρια των τριών ακροδεκτών. Από τους 3 ακροδέκτες σε κάθε ζευγάρι, επιλέγουμε τους 2 που εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση μεταξύ τους.
Ας δούμε τον κινητήρα να γυρίζει λοιπόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορτώσουμε το παράδειγμα stepper_oneRevolution απ'την κατηγορία Stepper. Συνδέουμε και τον κινητήρα στους ακροδέκτες 8-11 και είμαστε έτοιμοι!
Αυτό το μικρό παράδειγμα μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο τελευταία μιας και οι κινητήρες οδηγούνται από μεγαλύτερα ρεύματα και πιο πολύπλοκα κυκλώματα. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα δεν ξέρεις με την μια που να κοιτάξεις. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποκλίσουμε ότι ο κινητήρας δεν έχει ελλατώματα και ότι έχουμε βρει τις φάσεις σωστά.
Στο video παρακάτω φαίνεται ένας κινητήρας ο οποίο έπεσε και στράβωσε ο άξονάς του. Αυτό βέβαια το καταλάβαινα και με το χέρι, αλλά φαίνεται πολύ έντονα με τα 50mA που παρέχει το Arduino και ουσιαστικά δεν μπορεί να τον κινήσει πλήρως. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι και το χαμηλό ρεύμα που μπορεί να τραβήξει. Εάν είναι να δουλεύει με ρεύματα της τάξεως 1+A τότε τα 0.05A δεν νομίζω να είναι ικανά να προξενήσουν βλάβη.
Εάν βέβαια συνδέσετε έναν μεγάλο κινητήρα δεν ξέρω κατά πόσο το μικρό ρεύμα του arduino θα τον κινήσει ακόμη και χωρίς ρεύμα.
No comments:
Post a Comment