Tuesday, November 6, 2012

Toys for boys

Έκατσα να ρίξω μια ματιά στα mail σήμερα και πέρασα 2 ώρες χαζεύοντας ένα site από Κίνα με άπειρα, πραγματικά άπειρα πραγματάκια, άλλα χρήσιμα και άλλα άχρηστα εντελώς. Τα πιο πολλά απ' τα οποία είχαν από 1 έως 10 ευρώ. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω ολόκληρη ανάρτηση αλλά πιστεύω ότι έχει πολλά χρήσιμα πράγματα και κάπως περίεργα θα έλεγα για ορισμένα, όπως μια ραπτομηχανή χειρός!

Μέσα εκεί βρήκα, mini WiFi και αναμεταδότες σε τιμές πολύ προσιτές, υλικά για ιδιοκατασκευές, ελικοπτεράκια που συνδέονται σε iPhone/Android, ανταλλακτικά κ αξεσουάρ κινητών, εργαλεία για λεπτοδουλειές κτλ.
Για την ποιότητα βέβαια δεν ξέρω. Γενικά ότι πληρώνεις, παίρνεις αλλά μου φαίνονται αξιόπιστα για την δουλειά που προορίζονται.
Αν πάρω εν τέλει κάτι από κει, θα ανανεώσω το ποστ. Εν το μεταξύ πρέπει να ανεβάσω τίποτα πιο χρήσιμο, αλλά ο άτιμος ο χρόνος πάντα είναι περιορισμένος.

Monday, October 29, 2012

Back again!

Μετά από πολύ καιρό απουσίας, είπα να αρχίσω να ξαναγράφω στο blog. Μια οι εξεταστικές, μια το καλοκαίρι και διάφορα άλλα που ξεκίνησα (αλλά είναι νωρίς να αναφέρω) το άφησα πίσω μιας και δεν είχα χρόνο να συντάσσω αναλυτικά άρθρα ήδη από καιρό. Βέβαια δεν έμεινα άπραγος όσο αφορά κατασκευές και ειδικά ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά.
Πριν ένα χρόνο σχεδόν είχα ξεκινήσει αυτό το blog και δεν ήξερα πως θα πάει. Όμως, έστω και αυτό το λιγοστό feedback από τα σχόλια δείχνει ότι έχει ένα νόημα αυτό που κάνω. Όλο και κάποιος το βρίσκει ενδιαφέρον και χρήσιμο το υλικό που αναρτώ.
Βέβαια τα πράγματα είναι δύσκολα από οικονομικής πλευράς... η πρόσβαση στα νέα "παιχνίδια" είναι περιορισμένη αλλά κάτι θα γίνει πιστεύω. Ίσως να είναι και αφορμή να αξιοποιήσω καλύτερα τα εργαλεία που ήδη έχω.
Τέλος πάντων, θα συνεχίσω με την αγαπημένη μου πλατφόρμα (Arduino) και διάφορους απλούς ή και όχι οδηγούς. Επίσης περιμένω από Δεκέμβρη μια νέα πλατφόρμα που φαίνεται πολλά υποσχόμενη βασισμένη σε ARM επεξεργαστή στα 32bit! Πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά, μιας και πάει καιρός που σταμάτησαν να μου περισσεύουν. Μέχρι την επόμενη ανάρτηση πάρτε μια ιδέα απ' το freeSoC.

Saturday, June 9, 2012

Πως να ελέγξετε εύκολα μια πλακέτα για σφάλματα

Το βασικό θέμα όταν φτιάχνεις μόνος σου τις πλακέτες που χρειάζεσαι, είναι να τις ελέγξεις. Η διαδικασία της μεταφοράς του κυκλώματος στην πλακέτα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνεται αλγοριθμικά μετά από κάποιες φορές. Έτσι λοιπόν θα σας δείξω τον τρόπο που ακολουθώ για να τις ελέγχο μετά την εμφάνιση και την κόλληση. Δεν είναι και τίποτα τρομερό, απλά σκέφτηκα ότι ίσως βοηθήσει κάποιους που είναι στην αρχή.

Αφού έχουμε φτιάξει την πλακέτα μόνοι μας, τότε σίγουρα έχουμε και τα αντίστοιχα αρχεία. Αυτό που θα χρειαστούμε είναι το αρχείο εικόνας με το τυπωμένο κύκλωμα. Το "κόλπο" είναι πολύ απλό. Το φορτώνουμε σε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και αφού το αντιστρέψουμε ώστε να έχει την ίδια διεύθυνση με την πλακέτα μας αρχίζουμε να ζωγραφίζουμε :)

Sunday, March 11, 2012

Proxy through Google docs, hack που τα σπάει


Πρόσφατα κάποιος ανακάλυψε ότι μέσω της υπηρεσίας google docs, μπορείς να επισκεφθείς άλλες σελίδες. Βέβαια μπορείς να δεις μόνο κείμενο και όχι εικόνες κλτ. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ έξυπνο και ταυτόχρονα πολύ απλό στη χρήση.Για να το χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται προφανώς να έχουμε λογαριασμό στη google. Έπειτα έχουμε και λέμε:

Saturday, March 10, 2012

Arduino ethernet shield intro


Το arduino έχει πάρα πολλά shields και ανάλογα με τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας. Το Ethernet shield όμως είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα αφού προσφέρει έναν επιπλέον τρόπο για επικοινωνία με το arduino και αυτός είναι μέσω του δικτύου. Είτε αφορά μόνο το τοπικό είτε το "βγάλετε" στο internet, όπως και να έχει αυτό το shield τα σπάει :)


Manga ή χειρόγραφο? Τι προτειμάτε για εισαγωγή στα κυκλώματα?


Σε προηγούμενο ποστ έγραψα δυό λόγια για τα μαθήματα που άρχισαν online για την εκμάθηση ηλεκτρικών κυκλωμάτων από το MIT. Για όσους θέλουν όμως ένα βιβλίο για διάβασμα πέρα από τα κλασσικά, βρήκα δύο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

Thursday, March 8, 2012

Pachube, δεδομένα απ όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο


Λόγο της ενασχόλησης με το Arduino, έπεσα πάνω στο pachube.com . Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία στην οποία μπορείς να στέλνεις ή απλά να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο δεδομένα απ' όλο τον κόσμο. Δεδομένα τα οποία προέρχονται από μετρητικά συστήματα χρηστών ή και όχι.

Το site λοιπόν παρέχει τη δυνατότητα με 3 βήματα να ανεβάζουμε τα δεδομένα-μετρήσεις μας online και να επιλέξουμε ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Whack a banker, arcade παιχνίδι με αφορμή την κρίση


Δυστυχώς αυτές τις μέρες δεν έχω πολύ χρόνο για να φτιάξω πράγματα και να συντάξω κάποιον οδηγό... Αλλά αυτά που βρίσκω στο internet μπορώ να πω ότι εν μέρη καθησυχάζουν τη δημιουργικότητά μου.

Τριγυρίζοντας λοιπόν, βρήκα έναν τύπο οποίος φτιάχνει κλασσικά παιχνίδια arcade και τα ρέστα. Αποφάσισε να φτιάξει κι ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστές τους τραπεζίτες. Η κρίση προφανώς έχει επηρεάσει την μεγάλη πλειονότητα του κόσμου και αυτό φαίνεται. Ο κάθε ένας με αυτά που ξέρει, δημιουργεί, με έμπνευση αυτήν.

Tuesday, March 6, 2012

Nanoseconds, μια οπτικοποίηση του χρόνου

Το παρακάτω video το βρήκα χαζεύοντας στο internet. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παράδειγμα που αντιστοιχεί τον χρόνο σε απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα ηλεκτρόνιο στον αντίστοιχο χρόνο. Μου έκανε αρκετή εντύπωση και είπα να το ανεβάσω. Μιας και με το arduino χρησιμοποιούμε υποκλίμακες του δευτερολέπτου, θα βοηθούσε να στο να καταλάβει κανείς πόσο μικρός είναι ο χρόνος της τάξεως των νανοδευτερολέπτων και μικροδευτερολέπτων.

EKFKVDBF2J55

Monday, March 5, 2012

Online μαθήματα στα ηλεκτρικά κυκλώματα από το MIT

circuit symbols
Από σήμερα, 5/3 ξεκινάει στο MIT ένα πρόγραμμα online εκμάθησης ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Το πρόγραμμα αυτό είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη συμπλήρωση μιας απλής φόρμας για να μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει.

Arduino, προγραμματίζοντας με λίγη assembly

Γενικά έχουμε πει ότι το arduino προγραμματίζεται σε C/C++. Παρ' όλα αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στοιχεία assembly όπως θα κάναμε εάν θέλαμε να προγραμματίσουμε έναν avr μικροελεγκτή χωρίς τον bootloader του arduino και δίχως τις κατάλληλες βιβλιοθήκες avr-lib της C. Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα στα οποία θα χρησιμοποιήσουμε λίγη assembly στον ορισμό και στην χρήση των ακροδεκτών του arduino.

Παράδειγμα 1:

Sunday, March 4, 2012

Breadboard, οδηγός για αρχάριους


Αφορμή για αυτό το ποστ είναι το γεγονός ότι αρκετός κόσμος που αρχίζει να ασχολείται με κυκλώματα  ψάχνει για το πως θα κάνει συνδέσεις στο breadboard ή αλλιώς ράστερ. Δεν είναι καμιά επιστήμη προφανώς, απλά όπως μου τα είπαν κάποια στιγμή κι εμένα στην αρχή κάπως έτσι θα παραθέσω δυό τρία πράγματα για να γίνει το ξεκίνημα ευκολότερο.


Sunday, February 26, 2012

Stepper Motor testing with Arduino


Με αυτό το μικρό post ήθελα να σημειώσω ότι είναι πολύ εύκολο να δοκιμάσουμε εάν ένας βηματικός κινητήρας (stepper motor) περιστρέφεται χωρίς πρόβλημα και έχουν γίνει οι συνδέσεις σωστά. Δηλαδή έχουμε βρει τους αντίστοιχους ακροδέκτες για κάθε πηνίο και δεν έχει κάποιο πρόβλημα.