Friday, November 4, 2011

Τερματικό, ένας σύντομος οδηγός για το screen

Ξεκινώντας, η κονσόλα στα Linux ή αλλιώς το τερματικό είναι πολύ χρήσιμο ακόμη και για καθημερινή χρήση απ' τη στιγμή που θα εξοικειωθεί κανείς έστω και λίγο μαζί του. Ορισμένα πράγματα που χειροκίνητα μπορεί να είναι πάρα μα πάρα πολύ βαρετά με τη βοήθεια της κονσόλας γίνονται στο πι και φι!

Πρώτα απ' όλα, έχουμε το screen. Το screen μας προσφέρει τη δυνατότητα να τρέχουμε πολλές εφαρμογές από το τερματικό, είναι κάτι όπως ο window manager. Φανταστείτε πόσο άβολα νιώθουμε όταν το pc φορτώνει στην κονσόλα και προσπαθούμε απεγνωσμένα να σηκώσουμε το GUI (startx και τέτοια...) γιατί είναι σχεδόν άχρηστο το pc όταν έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να τρέξει μόνο ένα πρόγραμμα. Ε λοιπόν το screen μας λύνει τα χέρια.

Αλλά για να περνάμε απευθείας στο ψητό, δώστε στην κονσόλα, screen. Δεν φαίνεται να έγινε τίποτα, κι όμως μόλις δημιουργήσαμε το πρώτο στιγμιότυπο του screen, ένα bash shell (συνήθως).
Επειδή το screen τρέχει πίσω από κάθε εντολή στην κονσόλα, για να δώσουμε εντολές στο screen πρέπει πριν, να πατήσουμε [ Ctrl + a ]. Άρα για όλες τις εντολές που ακολουθούν παρακάτω πρέπει πρώτα να δώσουμε τον παραπάνω συνδυασμό και μετά να προχωρήσουμε, εκτός κι αν περιγράφεται αλλιώς.

Βασικές εντολές για το screen:





Όνομασία παραθύρου: [A] ,όπου σημαίνει [Ctrl+a] όπως είπαμε και πιο πάνω, και μετά [Shift+a] (κεφαλαίο α) για να δώσουμε όνομα στο αντίστοιχο στιγμιότυπο. Για παράδειγμα στο ένα στιγμιότυπο τρέχουμε το wget και κατεβάζουμε κάτι, δίνοντας το συνδυασμό [Ctrl+a] [Shift+a] αλλάζουμε το όνομα του "παραθύρου" για να μπορούμε να περιηγούμαστε πιο εύκολα.

Δημιουργία "παραθύρου": [Ctrl-c] και έχουμε ένα ακόμη στιγμιότυπο για να δώσουμε μια νέα εντολή. Το προηγούμενο "παράθυρο" απλά "ελαχιστοποιήθηκε" μιλώντας με όρους GUI, τρέχει δηλαδή από πίσω, δεν χάθηκε.

Εναλλαγή "παραθύρων": [ " ] δηλαδή δίνουμε μετά το χαρακτηριστικό [Ctrl+a], διπλό εισαγωγικό ["] και εμφανίζεται μια λίστα με τα ανοιχτά "παράθυρα". Εναλλακτικά δίνοντας έναν αριθμό αντί για διπλό εισαγωγικό ανοίγει το παράθυρο με τον αντίστοιχο αριθμό.

Διαχωρισμός οθόνης: [Shift-s] (S-plit) και η οθόνη μοιράζεται σε δύο κονσόλες, βολεύει πάρα πολύ σε συνδυασμό με την εντολή [Tab] όπου μας μεταφέρει από τη μία περιοχή της οθόνης στην άλλη.

 Αυτές είναι μόνο μερικές βασικές εντολές για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το screen όταν ανοίγεται την κονσόλα. Μην ξεχνάτε πριν από κάθε εντολή δίνουμε [ Ctrl+a ] και μετά την αντίστοιχη εντολή. Για περισσότερα ανατρέξτε στη man page του.

Σαν παράδειγμα ακριβώς να αναφέρω, ότι τρέχετε στο ένα μέρος της κονσόλας το man page ενός προγράμματος και με [Ctrl+a] [Tab] πηγαίνεται από κάτω και δίνεται τις εντολές συμβουλευόμενοι το man page ακριβώς από πανω.

 Σύντομα θα προσθέσω και άλλα σχετικά με τη χρηστικότητα της κονσόλας, αυτά για απόψε...

No comments:

Post a Comment