Sunday, March 4, 2012

Breadboard, οδηγός για αρχάριους


Αφορμή για αυτό το ποστ είναι το γεγονός ότι αρκετός κόσμος που αρχίζει να ασχολείται με κυκλώματα  ψάχνει για το πως θα κάνει συνδέσεις στο breadboard ή αλλιώς ράστερ. Δεν είναι καμιά επιστήμη προφανώς, απλά όπως μου τα είπαν κάποια στιγμή κι εμένα στην αρχή κάπως έτσι θα παραθέσω δυό τρία πράγματα για να γίνει το ξεκίνημα ευκολότερο.




Αρχικά ας δούμε πως είναι η διάταξη του breadboard και πως βάζουμε τα διάφορα εξαρτήματα. Παρακάτω φαίνονται δύο breadboard. Δεν έχουν καμιά φοβερή διαφορά πε΄ρα από το γεγονός ότι το ένα παρέχει κλασσικές υποδοχές ακροδεκτών εργαστηρίου-δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγονται.


breadboard 1 - οι υποδοχές φαίνονται πάνω πάνω
breadboard 2


Παρατηρήστε ότι γενικά έχουμε γραμμές και στήλες. Στην δεύτερη φωτογραφία, έχουμε 4 κομμάτια όπως χωρίζονται με τα αυλάκια στο πλαστικό. Όπου είναι ανά 2 ίδια. Έχουμε τα 2 ακριανά και τα 2 κεντρικά. Το κάθε ένα από αυτά κομμάτια έχει διαφορετικές συνδέσεις στις υποδοχές του. Ας το δούμε όμως αυτό καλύτερα στο fritzing.

breadboard 3
Λοιπόν στην παραπάνω εικόνα φαίνονται καθαρά οι συνδέσεις. Το πράσινο χρώμα μας δείχνει ποιες υποδοχές έχουν κοινή τάση. Ισχύει μόνο για αυτές που βρίσκονται δίπλα δίπλα.

- Οι ακριανές γραμμές έχουν την ίδια τάση κατά μήκος τους και χρησιμοποιούνται κυρίως για να συνδέουμε την πηγή. Αντιστοιχεί στις κίτρινες κουκκίδες που είναι συνδεδεμένο το μαύρο καλώδιο από την μπαταρία και στο πράσινο, όπου είναι το κόκκινο καλώδιο όπως φαίνεται στην εικόνα.

- Στο κέντρο βλέπουμε ότι η κοινή τάση είναι κάθετες γραμμές με 5 υποδοχές. Στην εικόνα είναι σημειωμένες με μια μαύρη και μια πράσινη γραμμή. Εκεί συνδέουμε τα διάφορα στοιχεία. Το ολοκληρωμένο μπορεί να μπει μόνο σε αυτή τη θέση, γιατί αλλιώς οι ακροδέκτες του θα ήταν βραχυκυκλωμένοι ανά 2 αντικριστά.

-->

Συνοψίζοντας, όταν έχουμε ένα κομμάτι με 2 γραμμές, κάθε γραμμή κατά μήκος της έχει ίδια τάση. Αν έχουμε ένα κομμάτι με 5 γραμμές, κάθε γραμμή έχει διαφορετική τάση, αλλά κάθε στήλη ίδια. Όταν λέμε ίδια τάση, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλες οι υποδοχές αντιστοιχούν σε έναν κόμβο, στο ίδιο δηλαδή σημείο. Άρα στους κόμβους, όπου έχουμε δηλαδή 3 ή παραπάνω συνδέσεις αντιστοιχεί μια στήλη με κοινή τάση. Δηλαδή όσες συνδέσεις και να είχαμε δεν υπάρχει λόγους να μπερδευτούμε, βλέπουμε που πάει το κάθε τι και τα συνδέουμε.
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα ολοκληρωμένα πάντα μπαίνουν μεταξύ πεντάδων υποδοχών. Συνήθως ξεκινάμε από τα στοιχεία με τις περισσότερες συνδέσεις ή με αυτά που αποτελούν την καρδιά του κυκλώματος. Μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο ή ένα transistor ας πούμε. Μετά τοποθετούμε τα υπόλοιπα στοιχεία, μιας και είναι πιο εύκολο να τους βρούμε χώρο.

Ελπίζω να αποσαφηνίστηκαν κάποια πράγματα. Μετά από μερικές συνδεσμολογίες το χέρι θα πηγαίνει αυτόματα χωρίς πολλά πολλά.


No comments:

Post a Comment