Thursday, March 8, 2012

Pachube, δεδομένα απ όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο


Λόγο της ενασχόλησης με το Arduino, έπεσα πάνω στο pachube.com . Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία στην οποία μπορείς να στέλνεις ή απλά να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο δεδομένα απ' όλο τον κόσμο. Δεδομένα τα οποία προέρχονται από μετρητικά συστήματα χρηστών ή και όχι.

Το site λοιπόν παρέχει τη δυνατότητα με 3 βήματα να ανεβάζουμε τα δεδομένα-μετρήσεις μας online και να επιλέξουμε ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

 

Πρώτα απ' όλα θέλουμε το hardware το οποίο θα καταγράφει τις διάφορες μεταβλητές που μας ενδιαφέρουν. Εδώ έρχεται το arduino το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο, μιας και μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί στον υπολογιστή και κατ' επέκταση στο internet.
Έπειτα μεσολαβεί το pachube το οποίο αναλαμβάνει να κάνει τις μετρήσεις μας διαθέσιμες online. Δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούμε μέσω feed και άλλα.
Ενώ μπορούμε να φτιάξουμε και δικές μας εφαρμογές βασισμένες στο API που παρέχετε για διάφορες πλατφόρμες.
Υπάρχει ικανοποιητικό υλικό για να φτιάξει κανείς το δικό του feed, μέσα από το ίδιο το pachube.com εδώ.

--> Για παράδειγμα, ένα ωραίο feed αφορά την καταγραφή στοιχείων που αφορούν την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου είδους πιπεριάς Bhut Jolokia :)
Χρησιμοποιώντας ένα arduino για τη συλλογή των δεδομένων ο καλλιεργητής μας από την Αμερική έχει όλες τις σημαντικές μετρήσεις στο internet, για να παρακολουθεί αυτός, αλλά κι εμείς τις συνθήκες που μεγαλώνει το φυτό και τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν.


θερμοκρασία καλλιέργειας
Πέρα από το να στήσει κανείς δικά του feeds και μόνο οι παρεχόμενες πληροφορίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα μετρήσεις ακτινοβολίας, κατανάλωσης ισχύος και ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς.

Ελπίζω αργά ή γρήγορα να στήσω μια απλή εφαρμογή με το pachube και να ανεβάσω ένα αναλυτικότερο οδηγό. Μέχρι τότε όποιος έχει όρεξη ας στείλει το δικό του feed :)

No comments:

Post a Comment